De Freestyle-methode

picto-equixantos-round

De Freestyle-methode staat centraal in de trainingen van Equixantos. Het doel van deze methode is een relatie, waarin paard en mens hun eigenheid en vrijheid behouden. Freestyle bestaat uit de elementen loswerken, grondwerk en rijden:

Loswerken

Bij het loswerken, de naam zegt het al, bestaat er geen fysiek contact tussen begeleider en paard. In een ruimte van circa 15 bij 15 meter leert u, puur door middel van lichaamstaal, controle te krijgen over de richting en snelheid van het paard. Hierdoor wordt de dominantieverhouding bepaald, waarbij het paard u als leider gaat accepteren.

Grondwerk

Tijdens het grondwerk werkt u met het paard aan een enkele lange lijn (4,5m) en een freestylehalster. Lichaamstaal blijft hierbij de basis. De oefeningen kunnen worden gecombineerd met enkele hindernissen zoals bijvoorbeeld pilonnen, een balkendoolhof of een wip. Het nemen van deze hindernissen geven het paard meer bewustwording van zijn lijf en daarmee een betere coördinatie. Hierdoor wordt het paard dapperder. De oefeningen bevestigen ook uw rol als leider. Het grondwerk vormt hiernaast een brug naar het rijden.

Rijden

Hierbij is de aandacht gericht op de effecten die uw houding en bewegingen hebben op uw paard. Tijdens de freestyletrainingen rijdt u zowel met als zonder zadel en doen we ook balansoefeningen zonder paard. Hierbij maken we gebruik van balansschijven, -ballen en trampolines.

Deze methode is ontwikkeld door Emiel Voest, bij wie Petra een instructeurscursus succesvol heeft afgerond.